DESSGEK, STEMNYEK
Rizses stemny
Hozzvalk (4–6 szemlyre):
10 dkg rvid szem rizs, 30 dkg mlyhttt omls tszta, 5 dkg cukor, 5 dl tej, nhny csepp rzsavz vagy rum, nhny csepp vanliaeszencia, vaj a forma kikenshez, 3–4 nagyobb, rett alma, 1 tojs.
Elkszts:
Kis serpenyõben, des tejben lass tûzn megfõzzk a rizst. Amikor csaknem teljesen felszvta a tejet s megpuhult, belekeverjk a rzsavizet vagy a rumot s a vanliaeszencit. A felengedett tsztt kinyjtjuk, s kt egyforma (15–18 cm-es) kerek lapot vgunk ki belõle. Egy ekkora tortaforma alapjt vajjal megkenjk, s elsimtjuk benne az egyik tsztalapot. Az almt meghmozzuk, maghzt eltvoltjuk, vkony szeletekre vgjuk, s a formt megtltjk vltakozva rakott alma- s rizsrteggel, a vgn lebortjuk a msik tsztalappal. Megkenjk a felvert tojssal, s harminc-negyven percig stjk, amg a teteje aranysgra pirul, s fogpiszklval knnyen t lehet szrni. Kibortjuk, s forrn tlaljuk.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Borzas narancs
Hozzvalk:
-4 narancs
-1 dl narancsszrp
-2 ek cukor
Elkszts:
A narancsokat meghmozzuk, hjukat lereszeljk, a cukrot, narancshjat, szrpt sszekeverjk, s bepanrozzuk vele a narancsokat. Vgl stben addig stjk, ameddig a szirup meg nem szrad.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Dival tlttt alma
Hozzvalk:
-4 alma
-10 dkg dibl
-10 dkg cukor
-4 dl vrsbor
- 5 ek mz
-rlt fahj
- 3 ek narancsszrp
-2 dl tejsznhab
-15 dkg liszt
-10 dkg vaj
-1 tojs
-3 ek cukor
-fl cs. stpor
Elkszts:
A lisztet, vajat, 3 ek cukrot, tojst, stport sszedolgozzuk, kinyjtjuk, s az almk tmrjnek megfelelen krket szaggatunk ki belle, majd megstjk ket. A bort, szrpt, cukrot, fahjat sszekeverjk. Az almk maghzt j mlyen eltvoltjuk, majd megproljuk a boros lben, s megtltjk a cukros, dis tltelkkel. A tejsznt, mzet az almkra kenjk, s habbal lefel a tsztakarikkra helyezzk ket. |