ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK
Rizses sütemény
Hozzávalók (4–6 személyre):
10 dkg rövid szemű rizs, 30 dkg mélyhűtött omlós tészta, 5 dkg cukor, 5 dl tej, néhány csepp rózsavíz vagy rum, néhány csepp vaníliaeszencia, vaj a forma kikenéséhez, 3–4 nagyobb, érett alma, 1 tojás.
Elkészítés:
Kis serpenyõben, édes tejben lassú tûzön megfõzzük a rizst. Amikor csaknem teljesen felszívta a tejet és megpuhult, belekeverjük a rózsavizet vagy a rumot és a vaníliaeszenciát. A felengedett tésztát kinyújtjuk, és két egyforma (15–18 cm-es) kerek lapot vágunk ki belõle. Egy ekkora tortaforma alapját vajjal megkenjük, és elsimítjuk benne az egyik tésztalapot. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk, s a formát megtöltjük váltakozva rakott alma- és rizsréteggel, a végén leborítjuk a másik tésztalappal. Megkenjük a felvert tojással, és harminc-negyven percig sütjük, amíg a teteje aranyságára pirul, s fogpiszkálóval könnyen át lehet szúrni. Kiborítjuk, és forrón tálaljuk.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Borzas narancs
Hozzávalók:
-4 narancs
-1 dl narancsszörp
-2 ek cukor
Elkészítés:
A narancsokat meghámozzuk, héjukat lereszeljük, a cukrot, narancshéjat, szörpöt összekeverjük, és bepanírozzuk vele a narancsokat. Végül sütőben addig sütjük, ameddig a szirup meg nem szárad.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Dióval töltött alma
Hozzávalók:
-4 alma
-10 dkg dióbél
-10 dkg cukor
-4 dl vörösbor
- 5 ek méz
-őrölt fahéj
- 3 ek narancsszörp
-2 dl tejszínhab
-15 dkg liszt
-10 dkg vaj
-1 tojás
-3 ek cukor
-fél cs. sütőpor
Elkészítés:
A lisztet, vajat, 3 ek cukrot, tojást, sütőport összedolgozzuk, kinyújtjuk, és az almák átmérőjének megfelelően köröket szaggatunk ki belőle, majd megsütjük őket. A bort, szörpöt, cukrot, fahéjat összekeverjük. Az almák magházát jó mélyen eltávolítjuk, majd megpároljuk a boros lében, és megtöltjük a cukros, diós töltelékkel. A tejszínt, mézet az almákra kenjük, és habbal lefelé a tésztakarikákra helyezzük őket. |