ZÖLDSÉGES, HÚSOS ÉTELEK
Szukijaki
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg vesepecsenye (félig fagyott állapotban leheletvékonyra szeletelve), 8 közepes nagyságú gombafej, 20 dkg apró fejû gomba, 1 csomag újhagyma vagy 2 póréhagyma, 5–6cm-es darabokra vágva, 30–40 dkg burgonya, 25 dkg kínai kel, 20 dkg spenót, 2 sárgarépa, 4 tojás, 1 dl szójaszósz, 3 kockacukor, 1 dl édes vörösbor, 1 ek szake vagy konyak, 1 ek olaj. Ha sikerül beszereznünk, tehetünk bele kockára vágott tofut,bambuszrügyeket is.
Elkészítés:
Forró serpenyõben olvasszuk meg az olajat, és kenjük szét az edény falán. Az elõkészített hozzávalóknak csak egy részét használjuk fel egyszerre. A hús mindkét oldalát süssük egy percig forró olajban, majd az egyik oldalát locsoljuk meg szójával. Ezután tegyük mellé a kisujjnyi szeletekre vágott burgonyát, és locsoljuk meg szukijakilével. Ez utóbbit a következõképpen készíthetjük el: 1 dl húslevest, 1 dl szójaszószt, 2–3 db kockacukrot, 1 dl vörösbort keverjünk össze, ízlés szerint fûszerezzük. A hús és a burgonya puhulásától függõen 10–15 perc után tegyük az edénybe külön-külön kupacokba a zöldségeket és a gombát. Körülbelül 3 perc alatt megpuhul, és máris fogyasztható. Az elfogyasztott falatokat a megmaradt hozzávalókból pótoljuk, így folyamatosan készül a friss étel. A fületlen csészécskékben egy-egy tojást felverünk, a fõzõedénybõl kivett falatokat evés elõtt ebbe mártogatjuk. Az étel mellé külön tálkában rizst is felszolgálunk.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Citromos főtt karalábé
Hozzávalók:
-5 fej zsenge karalábé
-7 dl tyúkhúsleves
-1 dl citromlé
-petrezselyemzöld
-10 dkg liszt
-10 dkg vaj
-őrölt fehér bors
Elkészítés:
A citromlevet beletesszük a húslevesbe, és felforraljuk őket, majd belekerül a meghámozott karalábé, és puhára főzzük. A karalábé levével felöntjük a vajból és lisztből készült halvány rántást, hozzáadjuk a fűszereket, petrezselymet, és tálaljuk.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Piros-fehér savanyú
Hozzávalók (4 személyre):
0,5 dl csirkehúsleves, 3 ek citromlé, fél ek cukor, negyed ek szójaszósz,1 kk só, 10 dkg reszelt, erõs retek, 5 dkg csíkokra reszelt vagy szeletelt sárgarépa.
Elkészítés:
A húslevesbe tegyük bele a szójaszószt, a citromlét, a sót (vagy ételízesítõt) és a cukrot. A sárgarépát és a retket egészen vékony csíkokra szeleteljük, összekeverjük és ráöntjük a húslevest.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Göngyölt tojás
Hozzávalók (4 személyre):
5 tojás, 2 sárgarépa, 2 uborka, 2 sajtszelet (edámi), 2 szelet gépsonka, 1 késhegynyi só, 2 kk vaj, 4–5 salátalevél.
Elkészítés:
Verjük fel a tojást, sózzuk meg, teflonedényben vajjal süssünk belõle rántottát. Ha megsült, óvatosan emeljük ki és tegyük egy tányérba. Helyezzük rá a sonkát, a sajtot, az uborkát és csíkokra vágott sárgarépát. (Vigyázzunk, ne legyen túl vastag a töltelék.) Tekerjük össze, mintha palacsintatészta lenne, és vágjunk belõle 1 cm-es szeleteket. Hidegen, salátával tálaljuk.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Édes pörkölt
Hozzávalók:
- 50 dkg sertéshús
-3 hagyma
-4 cikk fokhagyma
-1 konzerv paradicsompüré
-fél dl szójaszósz
-3 ek méz
-1 kk cseresznyepaprika krém
-bors
-3 ek olaj
Elkészítés:
A hagymát megpirítjuk az olajon, majd a felkockázott húst is, ráöntjük a szóját, és puhára pároljuk. Ezután beletesszük az aprított fokhagymát, paradicsomot, mézet, paprikakrémet, fűszereket, és készre főzzük.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Tojásos csirkemell
Hozzávalók (4 személyre):
2 csirkemell, 2 ek olaj, 1 kis hagyma, 5 dkg gomba, 15 dkg fejtett zöldborsó, 4 tojás, só, bors.
Elkészítése:
A húst a csontról lefejtjük, a csirke bõrét a csontokkal négy deci gyengén sózott vízben kifõzzük úgy, hogy negyed liter húslé maradjon. A lefejtett csirkehúst csíkokra vágjuk, és olajban aranybarnára pároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított, finomra vágott hagymát, gombát és a zöldborsót, ráöntjük a húslét, fûszerezzük, és együtt puhára fõzzük. Négy kis tálba vagy levesescsészébe osztjuk. A négy tojást villával felverjük, a tálkákban elhelyezett húsra öntjük, s a tálkákat a sütõben elõre elkészített forró vizes edénybe állítjuk, míg a tojás meg nem merevedik.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Édes-sós-savanyú saláta
Hozzávalók:
-1 jégcsapretek
-1 kígyóuborka
-1 póréhagyma
-6 kínaikel levél
-15 dkg sárgadinnye
-1 alma
-fél dl szójaszósz
-fél dl rizspálinka
-2 ek citromlé
-1 ek rizs
-1 kk cukor
Elkészítés:
A hagymát, uborkát, kelt felcsíkozzuk, leöntjük citromlével, majd összekeverjük. A retket meghámozzuk, szeletekre vágjuk. a rizst megfőzzük, hozzáadjuk a pálinkát, szóját, cukrot, és szétgőzzük benne a rizst, majd a retekre öntjük, összekeverjük, pácolódni hagyjuk. Az almát, dinnyét felkockázzuk, és tálalás előtt összekeverjük a többi hozzávalóval.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Gombás polip üvegtésztával
Hozzávalók:
-50 dkg polip
-30 dkg kínai kel
-12 dkg szárított fafülgomba
-12 dkg rizsmetélt
-1 hagyma
-1 csokor metélőhagyma
-fél dl szaké (rizsbor)
-2 ek szójaszósz
-2 citrom leve
-1 ek szezámolaj
-őrölt fehér bors
-só
Elkészítés:
A polipot elkezdjü főzni, hozzáadjuk a hagymát, rizsbort, citromlé felét, és puhára főzzük a polipot. Ezután a levest leszűrjük a polipo csíkokra vágjuk, hozzáadjuk a felcsíkozott kínaikelt, metélőhagymát, a vízben áztatott gombát, az üvegtésztát, és az egészet leöntjük szójaszósszal, maradék citromlével, szezámolajjal, sóval, borssal.
|