ZLDSGES, HSOS TELEK
Szukijaki
Hozzvalk (4 szemlyre):
50 dkg vesepecsenye (flig fagyott llapotban leheletvkonyra szeletelve), 8 kzepes nagysg gombafej, 20 dkg apr fejû gomba, 1 csomag jhagyma vagy 2 prhagyma, 5–6cm-es darabokra vgva, 30–40 dkg burgonya, 25 dkg knai kel, 20 dkg spent, 2 srgarpa, 4 tojs, 1 dl szjaszsz, 3 kockacukor, 1 dl des vrsbor, 1 ek szake vagy konyak, 1 ek olaj. Ha sikerl beszereznnk, tehetnk bele kockra vgott tofut,bambuszrgyeket is.
Elkszts:
Forr serpenyõben olvasszuk meg az olajat, s kenjk szt az edny faln. Az elõksztett hozzvalknak csak egy rszt hasznljuk fel egyszerre. A hs mindkt oldalt sssk egy percig forr olajban, majd az egyik oldalt locsoljuk meg szjval. Ezutn tegyk mell a kisujjnyi szeletekre vgott burgonyt, s locsoljuk meg szukijakilvel. Ez utbbit a kvetkezõkppen kszthetjk el: 1 dl hslevest, 1 dl szjaszszt, 2–3 db kockacukrot, 1 dl vrsbort keverjnk ssze, zls szerint fûszerezzk. A hs s a burgonya puhulstl fggõen 10–15 perc utn tegyk az ednybe kln-kln kupacokba a zldsgeket s a gombt. Krlbell 3 perc alatt megpuhul, s mris fogyaszthat. Az elfogyasztott falatokat a megmaradt hozzvalkbl ptoljuk, gy folyamatosan kszl a friss tel. A fletlen csszcskkben egy-egy tojst felvernk, a fõzõednybõl kivett falatokat evs elõtt ebbe mrtogatjuk. Az tel mell kln tlkban rizst is felszolglunk.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Citromos ftt karalb
Hozzvalk:
-5 fej zsenge karalb
-7 dl tykhsleves
-1 dl citroml
-petrezselyemzld
-10 dkg liszt
-10 dkg vaj
-rlt fehr bors
Elkszts:
A citromlevet beletesszk a hslevesbe, s felforraljuk ket, majd belekerl a meghmozott karalb, s puhra fzzk. A karalb levvel felntjk a vajbl s lisztbl kszlt halvny rntst, hozzadjuk a fszereket, petrezselymet, s tlaljuk.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Piros-fehr savany
Hozzvalk (4 szemlyre):
0,5 dl csirkehsleves, 3 ek citroml, fl ek cukor, negyed ek szjaszsz,1 kk s, 10 dkg reszelt, erõs retek, 5 dkg cskokra reszelt vagy szeletelt srgarpa.
Elkszts:
A hslevesbe tegyk bele a szjaszszt, a citromlt, a st (vagy telzestõt) s a cukrot. A srgarpt s a retket egszen vkony cskokra szeleteljk, sszekeverjk s rntjk a hslevest.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Gngylt tojs
Hozzvalk (4 szemlyre):
5 tojs, 2 srgarpa, 2 uborka, 2 sajtszelet (edmi), 2 szelet gpsonka, 1 kshegynyi s, 2 kk vaj, 4–5 saltalevl.
Elkszts:
Verjk fel a tojst, szzuk meg, teflonednyben vajjal sssnk belõle rntottt. Ha megslt, vatosan emeljk ki s tegyk egy tnyrba. Helyezzk r a sonkt, a sajtot, az uborkt s cskokra vgott srgarpt. (Vigyzzunk, ne legyen tl vastag a tltelk.) Tekerjk ssze, mintha palacsintatszta lenne, s vgjunk belõle 1 cm-es szeleteket. Hidegen, saltval tlaljuk.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
des prklt
Hozzvalk:
- 50 dkg sertshs
-3 hagyma
-4 cikk fokhagyma
-1 konzerv paradicsompr
-fl dl szjaszsz
-3 ek mz
-1 kk cseresznyepaprika krm
-bors
-3 ek olaj
Elkszts:
A hagymt megpirtjuk az olajon, majd a felkockzott hst is, rntjk a szjt, s puhra proljuk. Ezutn beletesszk az aprtott fokhagymt, paradicsomot, mzet, paprikakrmet, fszereket, s kszre fzzk.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Tojsos csirkemell
Hozzvalk (4 szemlyre):
2 csirkemell, 2 ek olaj, 1 kis hagyma, 5 dkg gomba, 15 dkg fejtett zldbors, 4 tojs, s, bors.
Elksztse:
A hst a csontrl lefejtjk, a csirke bõrt a csontokkal ngy deci gyengn szott vzben kifõzzk gy, hogy negyed liter hsl maradjon. A lefejtett csirkehst cskokra vgjuk, s olajban aranybarnra proljuk. Hozzadjuk a megtiszttott, finomra vgott hagymt, gombt s a zldborst, rntjk a hslt, fûszerezzk, s egytt puhra fõzzk. Ngy kis tlba vagy levesescsszbe osztjuk. A ngy tojst villval felverjk, a tlkkban elhelyezett hsra ntjk, s a tlkkat a stõben elõre elksztett forr vizes ednybe lltjuk, mg a tojs meg nem merevedik.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
des-ss-savany salta
Hozzvalk:
-1 jgcsapretek
-1 kgyuborka
-1 prhagyma
-6 knaikel levl
-15 dkg srgadinnye
-1 alma
-fl dl szjaszsz
-fl dl rizsplinka
-2 ek citroml
-1 ek rizs
-1 kk cukor
Elkszts:
A hagymt, uborkt, kelt felcskozzuk, lentjk citromlvel, majd sszekeverjk. A retket meghmozzuk, szeletekre vgjuk. a rizst megfzzk, hozzadjuk a plinkt, szjt, cukrot, s sztgzzk benne a rizst, majd a retekre ntjk, sszekeverjk, pcoldni hagyjuk. Az almt, dinnyt felkockzzuk, s tlals eltt sszekeverjk a tbbi hozzvalval.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Gombs polip vegtsztval
Hozzvalk:
-50 dkg polip
-30 dkg knai kel
-12 dkg szrtott faflgomba
-12 dkg rizsmetlt
-1 hagyma
-1 csokor metlhagyma
-fl dl szak (rizsbor)
-2 ek szjaszsz
-2 citrom leve
-1 ek szezmolaj
-rlt fehr bors
-s
Elkszts:
A polipot elkezdj fzni, hozzadjuk a hagymt, rizsbort, citroml felt, s puhra fzzk a polipot. Ezutn a levest leszrjk a polipo cskokra vgjuk, hozzadjuk a felcskozott knaikelt, metlhagymt, a vzben ztatott gombt, az vegtsztt, s az egszet lentjk szjaszsszal, maradk citromlvel, szezmolajjal, sval, borssal.
|