RIZSES TELEK
Ide azok a receptek kerlnek, amik fleg rizsbl kszlnek. ^^
Fõtt rizs (Ghan)
Hozzvalk (4 szemlyre):
40 dkg rizs, 6 dl vz.
Elkszts:
A rizst mossuk meg hidegen, majd tegyk lbasba, s ntsnk r hideg vizet. Krlbell egy rn t hagyjuk llni. Ezutn forraljuk fel, s 3-5 percig hagyjuk nagy lngon fõni. Vegyk le a lngot egszen kicsire, s az ednyt takarjuk le fedõvel. Kb. 20 percig fõzzk anlkl, hogy a fedõt felemelnnk. Ha levettk a tûzrõl, mg 10 percig hagyjuk fedõ alatt llni. Mly porcelntlban tlaljuk.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Takart rizs hssal, tojssal (Oajko domburi)
Hozzvalk (4 szemlyre):
25 dkg fõtt rizs, 2 csirkemell, 150 g gomba, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl hsleves, 4 ek szjaszsz, 2 ek szake vagy brandy, 4 tojs.
Elkszts:
Gyorsan elkszthetõ telflesg, melyet prolt rizsen knlnak. A kicsontozott csirkehst s a gombt vgjuk apr darabokra, hintsk meg sszeprselt fokhagymval, ntsk r a hslevest, a szakt s a szjaszszt s sssk egytt tz percig. A tojsokat sssk meg egyenknt. Minden tkezõ tnyrjba tegynk rizst, csirkt s egy tojst. Az tel tetejt szrjuk meg reszelt sajttal, petrezselyemzldjvel.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Szusi
Hozzvalk (4 szemlyre):
50 dkg hossz szemû rizs, 4 ek rizsecet vagy enyhe fehr ecet, 3 e.k. cukor, 2 kk s, 2 ek rizsbor vagy szraz sherry.
Elksztse:
A rizst fl liter vzben felforraljuk, majd takarkon, lefdve tizent percig fõzzk. A tûzrõl levve tz percig llni hagyjuk. Kzben a tbbi hozzvalt jl sszekeverjk gy, hogy a cukor teljesen elolvadjon. A rizst tlba tesszk, rntjk a fûszeres pclt, vatosan sszekeverjk, s szobahõmrskleten hagyjuk kihûlni. (A japnok a szusit gy fogyasztjk, hogy kis golykat formlnak belõle, s zls szerint bebortjk hallal, nagyobb gombval, zldsgszeletekkel, eltett savanysggal vagy vkony omlettel. Eurpai flnek furcsn hangzik, de a szusi a japnok szendvicse. S taln a legigazibb a chakin-szusi, amikor a gombval s haldarabkkkal bortott rizsgolycskkat palacsintatsztba burkoljk.
Egyb szusiflk:
Avokds, fstlt lazacos szusitekercs
Hozzvalk:
-15 dkg jzmin- vagy basmati rizs
-2 evkanl rizsecet
-1,5 kiskanl cukor
-1/2 kiskanl s
-3 nori
-szjaszsz s savanytott gymbr
-Tltelkhez:
-1 evkanl majonz
-1/4 kiskanl wasabikrm
- fstltlazaccskok
-sszetrt avokd
Elkszts:
Egy ednyben fzzk meg a rizst, majd lefedve hagyjuk kicsit llni. Egy tlban keverjk el az ecet, a cukrot s a st, majd ezt ntsk r a rizsre, s hagyjuk kihlni. Egy msik tlban keverjk ssze a wasabit a majonzzel, ezzel bortsuk be a avokdt. A norikat vgjuk flbe, fektessk bambuszgyknyre, majd tertsnk r nmi rizst, rakjunk bele a lazacos keverkbl, s szrjuk meg avokdval is. A gykny segtsgvel tekerjk fel, majd szeleteljk gy, hogy minden vgs utn tiszttsuk meg a kst. Tegynk hasonlkppen a tbbi lappal is. Egy tlra rakosgatva, szjaszsszal knljuk.
▬▬▬▬▬▬▬
Hallal tlttt sushi
Hozzvalk 4 szemlyre:
Rizs:
-20 dkg rizs
-1 l vz
-3 ek. cukor
-3 ek. fehrbor-ecet
-s
Tekercs:
-6 lap nori (szrtott tengeri alga)
-20 dkg tonhal
-3 jhagyma
-2 ek. Tahini (szezmpaszta)
-3 srgarpa
Elkszts:
A rizst megfzzk, llni hagyjuk, majd leszrjk, hozzadjuk a cukrot, st, borecetet, s az egszet sszekeverjk. A srgarpt megproljuk, majd az jhagymval egytt vkony cskokra vgjuk. A halat ujjnyi cskokra vgjuk. A norit megmossuk, aluflira tesszk, rszrjuk a rizst, megkenjk szezmpasztval, majd egyik felre halat s srgarpt, msik felre halat s jhagymt tesznk.A tekercseket sszegngyljk, s a htben 3 rt llni hagyjuk. Ekkor a tekercseket kb. 2 cm-es darabokra szeljk fel, s mr knlhatjuk is.
|