RIZSES ÉTELEK
Ide azok a receptek kerülnek, amik főleg rizsből készülnek. ^^
Fõtt rizs (Góhan)
Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg rizs, 6 dl víz.
Elkészítés:
A rizst mossuk meg hidegen, majd tegyük lábasba, s öntsünk rá hideg vizet. Körülbelül egy órán át hagyjuk állni. Ezután forraljuk fel, s 3-5 percig hagyjuk nagy lángon fõni. Vegyük le a lángot egészen kicsire, s az edényt takarjuk le fedõvel. Kb. 20 percig fõzzük anélkül, hogy a fedõt felemelnénk. Ha levettük a tûzrõl, még 10 percig hagyjuk fedõ alatt állni. Mély porcelántálban tálaljuk.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Takart rizs hússal, tojással (Oajko domburi)
Hozzávalók (4 személyre):
25 dkg fõtt rizs, 2 csirkemell, 150 g gomba, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl húsleves, 4 ek szójaszósz, 2 ek szake vagy brandy, 4 tojás.
Elkészítés:
Gyorsan elkészíthetõ ételféleség, melyet párolt rizsen kínálnak. A kicsontozott csirkehúst és a gombát vágjuk apró darabokra, hintsük meg összepréselt fokhagymával, öntsük rá a húslevest, a szakét és a szójaszószt és süssük együtt tíz percig. A tojásokat süssük meg egyenként. Minden étkezõ tányérjába tegyünk rizst, csirkét és egy tojást. Az étel tetejét szórjuk meg reszelt sajttal, petrezselyemzöldjével.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Szusi
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg hosszú szemû rizs, 4 ek rizsecet vagy enyhe fehér ecet, 3 e.k. cukor, 2 kk só, 2 ek rizsbor vagy száraz sherry.
Elkészítése:
A rizst fél liter vízben felforraljuk, majd takarékon, lefödve tizenöt percig fõzzük. A tûzrõl levéve tíz percig állni hagyjuk. Közben a többi hozzávalót jól összekeverjük úgy, hogy a cukor teljesen elolvadjon. A rizst tálba tesszük, ráöntjük a fûszeres páclét, óvatosan összekeverjük, és szobahõmérsékleten hagyjuk kihûlni. (A japánok a szusit úgy fogyasztják, hogy kis golyókat formálnak belõle, és ízlés szerint beborítják hallal, nagyobb gombával, zöldségszeletekkel, eltett savanyúsággal vagy vékony omlettel. Európai fülnek furcsán hangzik, de a szusi a japánok szendvicse. S talán a legigazibb a chakin-szusi, amikor a gombával és haldarabkákkal borított rizsgolyócskákat palacsintatésztába burkolják.
Egyéb szusifélék:
Avokádós, füstölt lazacos szusitekercs
Hozzávalók:
-15 dkg jázmin- vagy basmati rizs
-2 evőkanál rizsecet
-1,5 kiskanál cukor
-1/2 kiskanál só
-3 nori
-szójaszósz és savanyított gyömbér
-Töltelékhez:
-1 evőkanál majonéz
-1/4 kiskanál wasabikrém
- füstöltlazaccsíkok
-összetört avokádó
Elkészítés:
Egy edényben főzzük meg a rizst, majd lefedve hagyjuk kicsit állni. Egy tálban keverjük el az ecet, a cukrot és a sót, majd ezt öntsük rá a rizsre, és hagyjuk kihűlni. Egy másik tálban keverjük össze a wasabit a majonézzel, ezzel borítsuk be a avokádót. A norikat vágjuk félbe, fektessük bambuszgyékényre, majd terítsünk rá némi rizst, rakjunk bele a lazacos keverékből, és szórjuk meg avokádóval is. A gyékény segítségével tekerjük fel, majd szeleteljük úgy, hogy minden vágás után tisztítsuk meg a kést. Tegyünk hasonlóképpen a többi lappal is. Egy tálra rakosgatva, szójaszósszal kínáljuk.
▬▬▬▬▬▬▬
Hallal töltött sushi
Hozzávalók 4 személyre:
Rizs:
-20 dkg rizs
-1 l víz
-3 ek. cukor
-3 ek. fehérbor-ecet
-só
Tekercs:
-6 lap nori (szárított tengeri alga)
-20 dkg tonhal
-3 újhagyma
-2 ek. Tahini (szezámpaszta)
-3 sárgarépa
Elkészítés:
A rizst megfőzzük, állni hagyjuk, majd leszűrjük, hozzáadjuk a cukrot, sót, borecetet, és az egészet összekeverjük. A sárgarépát megpároljuk, majd az újhagymával együtt vékony csíkokra vágjuk. A halat ujjnyi csíkokra vágjuk. A norit megmossuk, alufóliára tesszük, rászórjuk a rizst, megkenjük szezámpasztával, majd egyik felére halat és sárgarépát, másik felére halat és újhagymát teszünk.A tekercseket összegöngyöljük, és a hűtőben 3 órát állni hagyjuk. Ekkor a tekercseket kb. 2 cm-es darabokra szeljük fel, és már kínálhatjuk is.
|